25/10/10

Diagnosi incompetent

.
En l'examen de competència comunicativa en llengua catalana de l'avaluació diagnòstica d'Educació Secundària Obligatòria del curs 2010-2011 trobem:
-Pg. 7: "Comença a ploure. Descriu la situació: què fas, què sents, veus i olores". Però olorar no significa percebre una olor, com sí que ho significa oler.
-Pg. 9, dins un text d'El Periódico de l'Estudiant: "El mercuri actua sobre l'organisme de les persones com una de les neurotoxines més grans [sic] que es coneixen: danya el sistema nerviós, els ronyons i el fetge, provoca trastorns mentals i danys en el sistema reproductor, la parla, la visió i l'oïda. Tanmateix, la seva presència en el medi ambient com a residu constitueix una de les contaminacions més greus que poden rebre els ecosistemes". El redactor o la redactora del text ha emprat el mot tanmateix sense conèixer-ne el significat, ja que no hi ha cap relació d'oposició entre la part precedent al connector i la part que el segueix.
-Pg. 9: "D'aquí un any" en lloc de d'aquí a un any.
"A mitjan d'aquest any" en lloc d'a mitjan aquest any.
-Pg. 10: El connector tanmateix torna a ser utilitzat incorrectament.
-Tot el text és plagat d'un ús del determinant possessiu abusiu en català i propi del castellà, que sovint, com en les oracions següents, evita el pronom en, genuí del català: "la UE ja va prohibir ara fa dos anys la seva utilització en la fabricació d'ordinadors i telèfons mòbils"; "és per això que actualment s'estan prenent mesures arreu del món per limitar la seva presència". D'altres vegades, com ja fèiem notar en l'últim article, el possessiu és superflu: "és per això que cal dur-lo (dins de la seva funda) a la deixalleria."
En vista d'això, la pregunta que se'ns planteja és evident: qui pretèn diagnosticar què.
.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Certament es podria veure el seu entusiasme en el treball d'escriure. El món espera encara més apassionats escriptors com vostè, que no tenen por de dir el que creuen. Sempre segueix al teu cor.

David Pont ha dit...

Moltes gràcies!